31 mai – Ziua Mondiala fara tutun.

[one_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

Ziua Mondială fără Tutun (World No Tobacco Day  – WNTD) a fost instituită în 1987 de către statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și este celebrată în întreaga lume în fiecare an pe 31 mai. Cu această ocazie se intenționează a se încuraja menținerea unei perioade de abstinență de 24 de ore de la toate formele de consum de tutun in întreaga lume.

Ziua este menită, de asemenea, să atragă atenția asupra prevalenței crescute a consumului de tutun și asupra efectelor negative asupra sănătății, efecte ce conduc în prezent la aproape 6 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, dintre care 600 000 sunt rezultatul fumatului pasiv.

În fiecare an, OMS selectează o temă pentru această zi cu scopul de a crea un mesaj global mai unificat pentru WNTD. Această temă devine apoi componenta centrală a agendei OMS privind tutunul pentru anul următor.

Tema pentru Ziua Mondială fără Tutun 2017 este „TUTUNUL – O AMENINȚARE LA ADRESA DEZVOLTĂRII”.

Obiectivele campaniei mondiale fără tutun din 2017:

–          Evidențierea legăturilor dintre utilizarea produselor din tutun, controlul tutunului și dezvoltarea durabilă.

–          Încurajarea țărilor să includă controlul tutunului în obiectivele lor naționale la Agenda pentru dezvoltare durabilă din 2030.

–          Sprijinirea statelor membre și a societății civile în combaterea interferenței industriei tutunului în procesele politice, ceea ce duce, la rândul său la o mai puternică acțiune de control al tutunului la nivel național.

–          Încurajarea unei participări mai largi a publicului și a partenerilor în eforturile naționale, regionale și globale de a elabora și implementa strategii și planuri de dezvoltare și de a atinge obiective care să acorde prioritate acțiunilor privind controlul tutunului.

–          Demonstrarea modului în care indivizii pot contribui la crearea unei lumi fără tutun solide, fie prin angajarea de a nu apela niciodată la produsele din tutun fie prin renunțarea la obișnuință.[/fusion_text][/one_third][one_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”#8224e3″ border_style=”solid” padding=”10 px” margin_top=”10px” margin_bottom=”1opx” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]Componentul psihoactiv din fumul de tigara este nicotina.

1

2

3

6

[/fusion_text][/one_third][one_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”#8224e3″ border_style=”solid” padding=”10 px” margin_top=”10px” margin_bottom=”1opx” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]4

Fumul de țigară este un amestec complex de substanțe chimice.

Există mai mult de 4000 de substanțe chimice găsite în fumul de țigară , iar un fumător de țigări este expus la o serie de substanțe nocive, inclusiv nicotină, radicali liberi, monoxid de carbon și alte produse gazoase.

5

Având în vedere această complexitate chimică, fumul de țigară are efecte multiple, foarte diverse asupra sănătății umane.

Fumul de țigară din tutun este una dintre principalele cauze de deces și una dintre provocările esențiale pentru sănătatea publică în întreaga lume.

Este cunoscut faptul că fumătorii au un risc mai mare pentru boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, inflamație, accident vascular cerebral, tulburări de coagulare și boli respiratorii. Mai mult, fumatul accelerează patogeneza în diferite tipuri de cancere, cum ar fi plamanul, pancreasul, sânul, ficatul și rinichii. În mod similar, aceasta creste pH-ul (aciditatea) în stomac ceea ce duce la ulcerul peptic și bolile gastrice.[/fusion_text][/one_third][one_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”#8224e3″ border_style=”solid” padding=”10 px” margin_top=”10px” margin_bottom=”1opx” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]“Secondhand smoke” – fumul de tutun eliminat de un fumator sau de un produs de tutun arzand. Acest fum contine mii de chimicale din care cel putin 69 cunoscute a fi carcinogene; nu exista un nivel de expunere sigur pentru acest tip de expunere; utilizarea sistemelor de ventilatie si deschiderea unei ferestre nu elimina efectele daunatoare ale fumului.

“Third-hand smoke” este determinat de reziduurile ramase de la fumat dupa ce un produs de tutun a fost inlaturat. Substanțele chimice rămase după fumat pot ateriza pe orice suprafata din zona in care s-a fumat si se impregneaza in haine, covoare, pereti, scaune auto (tesaturi), par, piele, mobila, jucarii de plastic ; toxinele impregnate rezista  curatarii obisnuite la domiciliu.

Copii si animalele care sunt expusi la acest tip de fumat sunt in mod deosebit predispusi la diverse probleme de sanatate.

8

9

10[/fusion_text][/one_third][one_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”#8224e3″ border_style=”solid” padding=”10 px” margin_top=”10px” margin_bottom=”1opx” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]7 bis

7

18218_0_1

 

7311036326_c4328c8001

Chiar stiti ce faceti? Fumatul este o ruleta ruseasca!!!

[/fusion_text][/one_third][one_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”1px” border_color=”#8224e3″ border_style=”solid” padding=”10 px” margin_top=”10px” margin_bottom=”1opx” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text]

 

[/fusion_text][/one_third]