Cancerul este un termen generic folosit pentru a denumi o proliferare necontrolata a unei celule/grup de celule anormale care invadează țesuturile din jur si din care, uneori, pot pleca pe cale sanguina sau limfatica, celule care sa formeze noi colonii in alt loc din organism, așa-numitele metastaze.
Cancerul poate afecta orice țesut al organismului si poate avea forme diferite in diferitele zone ale corpului. Hemopatiile maligne reprezintă forme de cancer care debutează în țesutul care formează sângele, respectiv măduva osoasă / țesutul limfatic.
Organele hematopoietice
a. Măduva Osoasă
organul care produce celulele sanguine; este un tesut moale, gelatinos, ce se afla in cavitatile celor mai multe oase (stern, omoplati, coaste, pelvis, coloana); contine: celule sanguine imature (asa numitele celule–stem), celule sanguine in diverse etape de maturatie, celule mature (in mica masura), tesuturi ce ajuta cresterea celulara si grasime.
Foto: Dr.Didona Vasilache
Foto: Dr.Didona Vasilache
b. Sângele periferic
Este un țesut special ce circulă în organism prin intermediul sistemului circulator (sistem alcătuit din inimă și vase de sânge); sângele este compus din 2 elemente principale: ~45% celule (3 tipuri de celule mature ce joaca diverse roluri in organism) și 55-60% plasmă.
Diferența dintre măduva osoasă și sângele periferic, în afară de sediu, este reprezentată de gradul de maturație a celulelor componente: în timp ce în măduvă se găsesc în cea mai mare proporție celule imature, în sângele periferic se găsesc formele mature celulare provenite din diferențierea și maturarea celor medulare.
Foto: Dr.Didona Vasilache
Foto: Dr.Didona Vasilache
c. Sistemul limfatic
Este format din limfă (un lichid transparent, incolor, ce mediază schimbul de substanțe între sânge și țesuturi; ea transportă substanțele nutritive și preia deșeurile celulare), organe limfatice și vase limfatice.
Țesutul limfoid se găsește în ganglioni, timus, splină, amigdale și este dispersat pretutindeni în tractul digestiv, respirator și măduva osoasă. Există o rețea de ganglioni periferici și una profundă.
my.clevelandclinic.org
Hematopoieza
Este procesul de formare a celulelor sanguine normale.
Celulele-stem, celule imature, sub influenta diverșilor stimuli din mediul înconjurător, se divid dar suferă și o serie de modificări ce le permit sa se diferențieze în diverse tipuri celulare.
Celulele-stem normale din maduva formeaza 3 tipuri celulare principale fiecare cu un rol specific in organism:
- celulele rosii (globule rosii, hematii, eritrocite) transporta oxigenul de la plamani la tesuturi si dioxidul de carbon de la tesuturi la plamani
- trombocitele (plachetele sanguine) previn sangerarile prin formarea de cheaguri care ajuta la oprirea hemoragiilor
- celulele albe (globulele albe, leucocite) joaca rol in apararea antiinfectioasa a organismului:
- granulocite – celule ce inglobeaza si distrug germenii (au diverse denumiri in functie de principalele caracteristici: neutrofile, monocite, bazofile, eozinofile)
- limfocite – rol in imunitate; reprezinta principalele celule din componenta tesutului limfoid care, la randul sau, este o parte importanta a sistemului imun; exista mai multe tipuri si subtipuri de limfocite – principalele categorii sunt limfocitele B si limfocitele T, numite asa dupa sediul maturarii (daca majoritatea tipurilor celulare isi desfasoara intreg procesul de maturare la nivel medular, limfocitele, datorita atributiilor lor speciale in apararea antiinfectioasa necesita trecerea printr-un organ limfoid pentru a-si desavarsi maturarea si a fi pe deplin functionale. Limfocitele B se matureaza la nivelul ganglionului in timp ce limfocitele T se matureaza la nivelul timusului).
Dupa diferentiere si maturare celulele parasesc maduva si organele limfoide si intra in fluxul sanguin.
Celulele sanguine sunt formate de catre celulele-stem pe măsură ce organismul are nevoie de ele; cand imbatranesc sau sunt lezate, mor si sunt inlocuite de celule noi.
Cum se dezvoltă Hemopatiile maligne?
Modificările care determină o celulă normală să se transforme în celula canceroasa au loc la nivel genetic; după cum știm fiecare celula din organism are același ADN (acid dezoxiribonucleic = materialul genetic moștenit de la părinți). ADN-ul formează cromozomii și este la rândul său format din segmente numite gene; genele controleza activitatea celulelor.
De fiecare dată când o celulă se divide, ADN-ul este copiat în celulele noi; în timpul acestui proces pot apare erori care afectează genele conducând la formarea de celule canceroase în locul celulelor normale. În mod normal organismul controlează acest proces; în cazul cancerului acest control dispare, organismul primind semnale anormale de formare continuă de celule.
Procesul de copiere a ADN-ului în timpul diviziunii celulare, moment in care pot apărea defecte de copiere (http://www.scrigroup.com/)
Celulele sanguine ce se pot transforma neoplazic se pot afla pe oricare din treptele de maturație celulară (de la celulele-stem până la celulele mature); după transformare, celulele se multiplică necontrolat, cresc și supraviețuiesc mai bine decât celulele normale și, în timp, sufocă celulele normale. Rata de progres diferă cu fiecare tip de boală. Celulele neoplazice sunt descrise ca „nefuncționale” deoarece ele nu mai funcționează ca celulele normale; în plus sufocând celulele normale din măduva alterează și funcționalitatea acestora.
Clasificarea hematiilor maligne
Morfologic
Din punct de vedere morfologic (linia / liniile celulare implicate): mieloproliferative, limfoproliferative, mielodisplazii
Agresivitatea evoluției
Acute și cronice
Principalele categorii de boli maligne hematologice sunt:
- Leucemiile:
- Leucemii acute: mieloblastice (non-limfoblastice), limfoblastice, bifenotipice (cu markeri atat de linie mieloida cat si de linie limfoida).
- Leucemii cronice: Leucemia granulocitara cronica (leucemia mieloida cronica), leucemia limfoida cronica
- Sindroame mieloproliferative cronice (SMPC): policitemia vera, trombocitemia esentiala (trombocitemia hemoragica), maetaplazia mieloida cu mielofibroza, leucemia granulocitara cronica (leucemia mieloida cronica)
- Sindroame mielodisplazice (SMD)
- Neoplasme de granita SMD/SMPC
- Sindroame limfoproliferative cronice: leucemia limfoida cronica, limfoamele maligne nonHodgkiniene, limfoamele Hodgkin (boala Hodgkin), etc
- Gamapatii monoclonale: mielom multiplu, plasmocitom, leucemia cu plasmocite, amilodoza, Boala Waldenstrom, etc.
- Alte tipuri de neoplasme